Turystyka Kulinarna - niewykorzystany potencjał Podkarpacia
Podkarpacka Regionalne Organizacja Turystyczna dokonała analizy poszczególnych dziedzin dotyczących turystyki w województwie podkarpackim w 2021 roku. Okazuje się, że turystyka kulinarna zajęła trzecie miejsce pod kątem celu wyjazdu turystów zaraz po aktywnym i biernym wypoczynku. Była celem odwiedzin województwa podkarpackiego 40% turystów i wyprzedziła w rankingu nawet zwiedzanie zabytków. Wg. PROTu każdy turysta generuje od ok. 850 do 1000 zł przychodu, czego największy przychód (28%) stanowią wydatki związane z żywieniem., grupa odwiedzających jednodniowych na turystykę kulinarną przeznacza aż 34% wydatków związanych z pobytem. Najchętniej odwiedzane przez turystów jak i odwiedzających są restauracje, bary i jadłodajnie. PROT rekomenduje promocję kuchni regionalnej, która z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a także, promocję szlaków kulinarnych, które są szansą rozwoju turystyki na Podkarpaciu.
Stowarzyszenie "Pro Carpathia" jest m.in. animatorem i założycielem m.in.: Klaster Podkarpackie Smaki, Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki czy Karpacki Klaster Turystyczny.
Jeśli chcą Państwo przyłączyć się współpracy, promować markę Podkarpackich Smaków i przynależeć do naszych organizacji i inicjatyw... zapraszamy.
Osoba do kontaktu:
Małgorzata Tabor
tel. (17) 850 01 87
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.