Konferencja "Branża rolno-spożywcza a nowe wyzwania"
Dnia 6 lipca 2022 roku w Siedlisku Janczar w Pstrągowej odbyła się konferencja "Branża rolno-spożywcza a nowe wyzwania", skierowana do przedsiebiorców tego sektora.
Podczas konferencji zaprezentowanych zostało pięć wykładów tematycznych:
➢ Współpraca nauki z biznesem w ramach Regionalnej Inicjatywy Doskonałości. Wykład prowadzony przez prof. dr hab. inż. Czesława Puchalskiego, Kierownika Katedry Bioenergetyki, Analizy Żywności i Mikrobiologii z Uniwersytetu Rzeszowskiego
➢ Podkarpacka Sieć Laboratoriów Badawczych i Wzorcujących (PSLBiW) przedstawiła ofertę Sieco Laboratiriów w odpowiedzi na potrzeby przedsiębiorców. Przezentacji dokonali: dr inż. Roman Tabisz oraz Pani Anna Smyk z Podkarpackiego Centrum Innowacji
➢ Ulgi na działalność badawczo-rozwojową w branży spożywczej. Tamat przedstawił Tomasz Rola-Stężycki, główny księgowy Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia"
➢ Budowanie wizerunku w sieci (w sektorze rolno-spożywczym) - wykłąd prowdzony przez Panią Ewelinę Nycz z Politechniki Rzeszowskiej
➢ Nowa oferta Podkarpackiego Funduszu Rozwoju dla MŚP, którą przedstawił Pan Krzysztof Staszewski - Prezes Zarządu Podkarpackiego Funduszu Rozwoju sp. z o.o. w Rzeszowie.
Konferecja przyczyniła się do wzrostu wiedzy przedsiębiorców i pracowników instytucji związanych z przemysłem rolno-spożywczyn na wielu płaszczyznach.
Konferencja zrealizowana została w ramach projektu: Kapitał żelazny jako podstawa stabilnego finansowania działalności statutowej Stowarzyszenia "Pro Carpathia" sfinansowanego przez Narodowy Instytut Wolności ze środków Programu Rozwoju Orgaznizacji Obywatelskich na lata 2018-2030.