Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego (2014)
Kuchnia stanowi równie ważny element dziedzictwa,
co kultura i historia, a w przepisach kulinarnych przekazywanych z pokolenia na pokolenia kryje się nasza tożsamość. Promowanie tradycji, szukanie jej źródeł, poszukiwanie odrębności regionów stało się w dobie ogólnej globalizacji nie tylko bardzo popularne, ale i konieczne w celu zachowania własnej tożsamości. Dlaczego? Bo sztuka kulinarna jest jednym z ważniejszych wyróżników każde społeczności. Od dekady Polacy coraz bardziej interesują się tą stroną codziennego życia. Gotują, eksperymentują w kuchni, jedzą na mieście, ich uwagę przykuwają turnieje i programy kulinarne. Modny styl vintage wszedł także do naszej kuchni, docodziennego języka weszły takie słowa, jak: slow food, targi śniadaniowe i ekobazary. Chcemy sami gotować, coraz większą wagę przykładamy do jakości produktów i oryginalności potraw. Zainteresowanie przyrządzaniem potraw staje się prawdziwą modą, dla niektórych nawet pasją.
co kultura i historia, a w przepisach kulinarnych przekazywanych z pokolenia na pokolenia kryje się nasza tożsamość. Promowanie tradycji, szukanie jej źródeł, poszukiwanie odrębności regionów stało się w dobie ogólnej globalizacji nie tylko bardzo popularne, ale i konieczne w celu zachowania własnej tożsamości. Dlaczego? Bo sztuka kulinarna jest jednym z ważniejszych wyróżników każde społeczności. Od dekady Polacy coraz bardziej interesują się tą stroną codziennego życia. Gotują, eksperymentują w kuchni, jedzą na mieście, ich uwagę przykuwają turnieje i programy kulinarne. Modny styl vintage wszedł także do naszej kuchni, docodziennego języka weszły takie słowa, jak: slow food, targi śniadaniowe i ekobazary. Chcemy sami gotować, coraz większą wagę przykładamy do jakości produktów i oryginalności potraw. Zainteresowanie przyrządzaniem potraw staje się prawdziwą modą, dla niektórych nawet pasją.