Serowarstwo krok po kroku 2016
POCZĄTKI SEROWARSTWA NA PODKARPACIU
Trudno jest określić czas i miejsce, w którym zaczęto wyrabiać sery. Zapisy historyczne wskazują, że wiele receptur znanych i cenionych serów było dziełem przypadku. Polska nie ma tak długiej i owocnej tradycji związanej z produkcją sera jak niektóre kraje europejskie, mimo że produkt ten wytwarzany jest u nas od kilku wieków. Pierwsze początki warzenia serów miały zalążek na Podkarpaciu wśród ludu pasterskiego. Warunki górskie sprzyjały hodowli owiec, a pasterze żyjący wysoko w górach zaczęli robić zapasy na czas zimy wyrabiając trwałe sery, suche lub przywędzone. Umiejętności warzenia serów pasterze karpaccy uczyli się od pasterzy wołoskich. Polacy nazywali Wołoszczyzną lub Wołoszą całą przestrzeń od Dniestru do dolnego Dunaju, stamtąd wędrował lud wołoski, którego podstawowym zajęciem było pasterstwo.
Trudno jest określić czas i miejsce, w którym zaczęto wyrabiać sery. Zapisy historyczne wskazują, że wiele receptur znanych i cenionych serów było dziełem przypadku. Polska nie ma tak długiej i owocnej tradycji związanej z produkcją sera jak niektóre kraje europejskie, mimo że produkt ten wytwarzany jest u nas od kilku wieków. Pierwsze początki warzenia serów miały zalążek na Podkarpaciu wśród ludu pasterskiego. Warunki górskie sprzyjały hodowli owiec, a pasterze żyjący wysoko w górach zaczęli robić zapasy na czas zimy wyrabiając trwałe sery, suche lub przywędzone. Umiejętności warzenia serów pasterze karpaccy uczyli się od pasterzy wołoskich. Polacy nazywali Wołoszczyzną lub Wołoszą całą przestrzeń od Dniestru do dolnego Dunaju, stamtąd wędrował lud wołoski, którego podstawowym zajęciem było pasterstwo.
Dorota KALICKA, Małgorzata PAWLOS, Katarzyna SZAJNAR