Klaster Podkarpackie Smaki
Klaster Podkarpackie Smaki (ang. Subcarpathian Flavours Cluster) to zrzeszenie podkarpackich producentów żywności regionalnej tradycyjnej i ekologicznej opartych o dwa ważne kryteria jakość i tradycję.
Klaster Podkarpackie Smaki został powołany 16 stycznia 2013 r. przez 21 podmiotów, głównie producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia" oraz inne podmioty z województwa podkarpackiego.
Klaster zrzesza obecnie 62 podmioty. Oprócz producentów produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, znajdują się w nim także restauracje serwujące swoim klientom dania lokalne i tradycyjne.
Celem Klastra jest wspieranie producentów poprzez pozyskiwanie środków zewnętrznych, działania szkoleniowe, integrację ze środowiskiem naukowym oraz promocja produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych produkowanych na terenie województwa podkarpackiego, ich popularyzacja, a także wspieranie wspólnego dziedzictwa kulinarnego. Uczestnictwo w Klastrze to wzajemna współpraca jego członków, wymiana doświadczeń i pomysłów, dlatego też organizowane są specjalistyczne szkolenia, konferencje branżowe i dyskusje.
Animatorem Klastra Podkarpackie Smaki jest Stowarzyszenie „Pro Carpathia”. Platformą informacyjną o działalności Klastra jest strona www.podkarpackiesmaki.pl, na której znajdują się również informacje na temat produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, kulinariów podkarpackich czy turystyki kulinarnej.
W III kwartale 2015 r. Klaster Podkarpackie Smaki skutecznie przeszedł proces weryfikacji klastrów pod kątem standardów jego zarządzania, a tym samym znalazł się w elitarnym gronie 134 klastrów w Polsce, które zostały ujęte w ostatecznym dokumencie „Raport z inwentaryzacji klastrów w Polsce 2015” (przeprowadzonego przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości). Zgodnie z tym Raportem Klaster Podkarpackie Smaki jest jednym z czterech klastrów reprezentujących przemysł spożywczy w Polsce, i jedynym z województwa podkarpackiego.
W skład Rady Klastra wchodzą:
- Alina Becla Przedsiębiorstwo PPHU "AWB" Alina Becla z Handzlówki,
- Paweł Krajmas - Zakład Mięsny "Jasiołka", "JK" Sp. z o.o. z Dukli,
- Urszula Miazga - Zakład Mięsny SMAK GÓRNO Sp. z o.o. z Górna,
- Janusz Ramski - Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska z Rzeszowa,
- Henryk Szczęch (Zakład Cukierniczo-Piekarniczy "IZA" Izabela Szczęch z Rzeszowa,
- Robert Szelc AR SZELC sp. j. z Krosna.
Członkami Klastra Podkarpackie Smaki mogą zostać:
- przedsiębiorstwa,
- organizacje badawcze,
- instytucje otoczenia biznesu,
- uczelnie publiczne i niepubliczne,
- instytucje publiczne,
- inne zainteresowane podmioty, których założenia są zgodnie z działalnością Klastra.
Współpraca w ramach Klastra Podkarpackie Smaki
Jak przystąpić do Klastra?
Nowi członkowie przyjmowani są do Klastra przez Radę Klastra, na wniosek dwóch członków Klastra, po wypełnieniu stosownych dokumentów. Dokumenty należy złożyć osobiście w siedzibie Stowarzyszenia "Pro Carpathia", przesłać pocztą tradycyjną lub drogą mailową na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Lista wymaganych dokumentów:
- Wniosek do Rady Klastra o przyjęcie w poczet członków Klastra Podkarpackie Smaki,
- Deklaracja współpracy w ramach Klastra Podkarpackie Smaki,
- Regulamin Klastra Podkarpackie Smaki.
Osoba to kontaktu:
Dorota Zielińska
Rynek 16/1
35-064 Rzeszów
tel/fax.: 17 850 01 81
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.