W dniach 6-7 sierpnia na stadionie sportowym odbędzie się
Piknik rodzinny w ramach Karpackiego Jarmarku w Baligrodzie - XX Festiwal Kapel Bojkowskich.
W programie wydarzenia Stowarzyszenie organizuje m.in.:
- filcowanie na sucho: warsztaty dla dzieci z obrócki wełny z Fenix Snina;
- warsztaty przyrodnicze z Arboretum i Zakładem Fizjografii w Bolestraszycach;
- quest "Ścieżkami dziejów Baligrodu";
- koncert folklorystyczny Michala Smetanki.
Podczas wydarzenia odbędzie się prezentacja rękodzieła i lokalnej żywności. Wśrów wystawców będzie można zdegustować produkty i wyroby członków Klastra Podkarpackie Smaki oraz Karpackiego Szlaku Wina. Na Jarmarku pojawią się:
- Serowy Raj - Bożena Wisła;
- Winnica Rodziny Steckich;
- Pasieka Leban;
- Pijalnia Czekolady - M. Pelczar;
- Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach;
- AWB Becla;
- Stowarzyszenie "Pro Carpathia".
Patronat medialny nad wydarzeniem objeły:
![]() |
![]() |
![]() |
Więcej szczegółów na plakacie.
Fundacja Instytut Regionalny zaprasza organizacje pozarządowe do udziału w konkursie na inicjatywy lokalne na rzecz tworzenia archiwów społecznych.
Oferujemy:
• sfinansowanie inicjatywy (ok. 4700 PLN) związanej z poznaniem, popularyzacją dziedzictwa kulturowego oraz gromadzeniem, zabezpieczaniem, opracowywaniem, digitalizacją i udostępnianiem materiałów archiwalnych związanych z tym dziedzictwem;
• warsztat i doradztwo na temat tworzenia archiwów społecznych – w formie on-line.
Okres realizacji inicjatyw: do 30 listopada 2022 r.
Termin składania zgłoszeń: 8 sierpnia 2022 r.
Regulamin konkursu znajduje się na tutaj.
Kontakt:
tel. 17 850 01 81, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONKURSIE!
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” wspólnie z European Conservatives and Reformists (ECR) Party organizuje konferencję pn. „Produkty regionalne a rozwój regionu karpackiego”. Konferencja poświęcona będzie znaczeniu oraz roli produktów regionalnych i lokalnych, ich promocji oraz wsparciu samych producentów.
11.00-11.30
Otwarcie konferencji, Tomasz Poręba, Poseł do Parlamentu Europejskiego
- Prezentacja raportu nt. produktów karpackich, ich wytwórców oraz instytucji otoczenia,
dr Agnieszka Pieniążek, Stowarzyszenie „Pro Carpathia”
11.30 -13.00
Panel I: Promocja produktów regionalnych i lokalnych:
- Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego
- Łukasz Smółka, Wicemarszałek Województwa Małopolskieg
- Halyna Lytvyn, Członkini Zarządu Zrzeszenia Samorządów Euroregion Karpaty „Ukraina”
- Tadeusz Królczyk, Wójt Gminy Ochotnica Dolna
- Piotr Kohut, baca, Członek Zarządu Fundacji Pasterstwo Transhumancyjne, Członek prezydium Zarządu Głównego Związku Podhalan, Oddział Górali Śląskich, Centrum Produktu Regionalnego w Koniakowie oraz Centrum Pasterskie w Koniakowie
14.15-15.45
Panel II: Systemy i narzędzia wsparcia producentów produktów regionalnych i lokalnych:
- Leszek Richter, Regionalny koordynator marki „Górolsko Swoboda produkt regionalny”, Miejscowe Koło Polskiego Związku Kulturalno-Oświatowego w Jabłonkowie
- Andrzej Gąsienica-Makowski, Prezes Zarządu Towarzystwa Produktu Górskiego
- Jarosław Buczek, baca, wytwórca serów wołoskich, znawca rękodzieła
- dr Jacek Szklarek, prezes i założyciel polskiego Slow Foodu i jego Przewodniczący w Europie Środkowej
- Krzysztof Staszewski, Prezes Zarządu Podkarpackiego Funduszu Rozwoju
- Ewelina Nycz, Politechnika Rzeszowska, Stowarzyszenie „Pro Carpathia”
W 2022 r. Stowarzyszenie „Pro Carpathia” opracowało na zlecenie New Direction - Foundation for European Reform z siedzibą w Brukseli, raport z badania, którego celem było zidentyfikowanie tzw. najważniejszych produktów karpackich, tj. produktów regionalnych, lokalnych, wykonywanych tradycyjnymi technikami, ich wytwórców, sposobów dystrybucji oraz instrumentów wsparcia w wybranych krajach karpackich, tj. Polsce, Słowacji, Czechach i Ukrainie. Wyniki raportu są okazją do dyskusji na temat potencjału samych produktów oraz ich znaczenia dla rozwoju regionu.
Raport dostępny jest na stronie: https://newdirection.online/ publication/carpathian_ products
Osoba do kontaktu: Małgorzata Tabor
Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 17 850 01 87
Konferencja dofinansowana z Parlamentu Europejskiego
Dnia 6 lipca 2022 roku w Siedlisku Janczar w Pstrągowej odbyła się konferencja "Branża rolno-spożywcza a nowe wyzwania", skierowana do przedsiebiorców tego sektora.
Podczas konferencji zaprezentowanych zostało pięć wykładów tematycznych:
➢ Współpraca nauki z biznesem w ramach Regionalnej Inicjatywy Doskonałości. Wykład prowadzony przez prof. dr hab. inż. Czesława Puchalskiego, Kierownika Katedry Bioenergetyki, Analizy Żywności i Mikrobiologii z Uniwersytetu Rzeszowskiego
➢ Podkarpacka Sieć Laboratoriów Badawczych i Wzorcujących (PSLBiW) przedstawiła ofertę Sieco Laboratiriów w odpowiedzi na potrzeby przedsiębiorców. Przezentacji dokonali: dr inż. Roman Tabisz oraz Pani Anna Smyk z Podkarpackiego Centrum Innowacji
➢ Ulgi na działalność badawczo-rozwojową w branży spożywczej. Tamat przedstawił Tomasz Rola-Stężycki, główny księgowy Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia"
➢ Budowanie wizerunku w sieci (w sektorze rolno-spożywczym) - wykłąd prowdzony przez Panią Ewelinę Nycz z Politechniki Rzeszowskiej
➢ Nowa oferta Podkarpackiego Funduszu Rozwoju dla MŚP, którą przedstawił Pan Krzysztof Staszewski - Prezes Zarządu Podkarpackiego Funduszu Rozwoju sp. z o.o. w Rzeszowie.
Konferecja przyczyniła się do wzrostu wiedzy przedsiębiorców i pracowników instytucji związanych z przemysłem rolno-spożywczyn na wielu płaszczyznach.
Konferencja zrealizowana została w ramach projektu: Kapitał żelazny jako podstawa stabilnego finansowania działalności statutowej Stowarzyszenia "Pro Carpathia" sfinansowanego przez Narodowy Instytut Wolności ze środków Programu Rozwoju Orgaznizacji Obywatelskich na lata 2018-2030.