en  
       

Strony





   
 

Aktualności

  • 2017-05-25

Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Rzeszowa

Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Rzeszowa, od lat zajmujące się promocją tradycyjnej żywności w Podkarpackiem, przygotowało linię produktów spożywczych z dereniem, uznając ten owoc za symbol kresowej tradycji regionu. Do czekolad z dodatkiem suszonych owoców derenia dołożyli dżem dereniowy, w przygotowaniu kolejne specjały.
Dojrzałe i czerwone, a także zielone, ale w pełni wyrośnięte owoce derenia można przerabiać na wiele różnych produktów. Są to przetwory zarówno słodkie, jak i słone, a także produkty… alkoholowe.
Miąższ z owoców derenia jadalnego jest soczysty, ma smak cierpkawy i kwaskowaty. Spośród słodkich przetworów dereniowych wymienić można wyjątkowo smaczne konfitury, dżemy, przeciery, syropy, soki, napoje i kompoty, charakteryzujące się niepowtarzalnym dereniowym smakiem słodko-kwaśnym. Suszone i zmielone owoce mogą stanowić przyprawę do marynat i sosów. Nie w pełni dojrzałe owoce derenia z dodatkiem przypraw, ziół i solanki po ukiszeniu przypominają w wyglądzie i w smaku zielone oliwki. Z kolei najbardziej rozpoznawalnym produktem alkoholowym przygotowanym z tych owoców jest nalewka dereniowa, znana bardziej pod nazwą „dereniówka”. Oprócz nalewek, z derenia można wytwarzać wódkę oraz wino.
Przygotowany przez Stowarzyszenie dżem dereniowy wytworzony jest ręcznie, domowym sposobem. Zawiera cenne witaminy występujące w owocach tego gatunku, pozyskiwanych od lokalnych – z rejonu Przemyśla - producentów. Dżem sporządzony jest z 57 g owoców na 100 g produktu. Jego składniki to dereń (35%), woda, cukier i naturalna pektyna – substancja zagęszczająca. Termin ważności dżemu to 12 miesięcy.
Słoiczki z dżemem dereniowym dostępne w sklepie internetowym www.sklep.podkarpackiesmaki.pl ««

Wyszukiwarka

ok

Realizowane projekty













 

Fb


realizacja: ideo
"Pro Carpathia" 35-064 Rzeszów, ul. Rynek 16/1 | 017 852-85-26 | od 8:00 do 16:00 |